E: info@tompoumpouki.com | T: 22 427944

Ημερίδα – Νευροεπιστήμες και Μοντεσσοριανή Εκπαίδευση

14 Σεπτεμβρίου

10:00-15:00

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Αίθουσα Unesco

Η διάλεξη που διοργανώνουμε έχει θέμα «Νευροεπιστήμες και Μοντεσσοριανή Εκπαίδευση»-Οι εκπληκτικές  δυνατότητες των μικρών παιδιών (0-6) για μάθηση και ανάπτυξη¨.

Τα ευρήματα των Νευροεπιστημών αναφορικά με τις δυνατότητες του εγκεφάλου για μάθηση και ανάπτυξη επηρεάζουν  βαθιά τη ζωή μας και αλλάζουν  σταδιακά τη μορφή εκπαίδευσης που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα.

Κυρίως όμως δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο την προσχολική εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά τον καθοριστικό ρόλο που αυτή ασκεί στην ανάπτυξη και την νευρωνική οργάνωση του εγκεφάλου και κατ’ επέκταση στη διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Στην προσχολική ηλικία-αντίθετα με ό,τι συνήθως πιστεύεται- ο εγκέφαλος είναι βιολογικά προγραμματισμένος, έτοιμος να κατακτήσει ικανότητες και δεξιότητες που παραδοσιακά θεωρούνται ασυνήθεις για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

 Έτσι, με τη βοήθεια του μοντεσσοριανού εκπαιδευτικού υλικού και μέσα από  κατάλληλες δραστηριότητες- διασφαλίζοντας παράλληλα την ψυχική υγεία των παιδιών- μπορεί  το παιδί ήδη στην ηλικία μεταξύ 3 και 6 ετών να μάθει να γράφει, να διαβάζει και να εκτελεί σύνθετες μαθηματικές πράξεις –ακόμα και εξαγωγή τετραγωνικής ρίζας με τρόπο γεωμετρικό. Και όλα αυτά με τον ενθουσιασμό που γεννά μέσα μας η ανακάλυψη της γνώσης.

Στην παρούσα εισήγηση, σας παρουσιάζουμε τα σύγχρονα ευρήματα των Νευροεπιστημών για τον εγκέφαλο και τις δυνατότητες των παιδιών προσχολικής ηλικίας για μάθηση και ανάπτυξη καθώς και το μοντεσσοριανό υλικό για τα μαθηματικά και τη γλώσσα.

Ομιλήτριες στη διάλεξη είναι η κυρία Μαρία Ζαφρανά και η κυρία Μαριάννα Μαυρίδη (Μοντεσσοριανή παιδαγωγός).