E: info@tompoumpouki.com | T: 22 427944

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Το νήπιο έχει πολλή δουλειά να κάνει. Δε διαθέτει καιρό μόνο για διασκέδαση. Την ώρα που εμείς νομίζουμε πως παίζει, εκείνο εργάζεται για να μπορέσει να κατακτήσει τον κόσμο. Στο ερώτημα: “είναι καλύτερα να πάει το παιδί στο ιδιωτικό νηπιαγωγείο ή να μείνει σπίτι, όταν ιδίως υπάρχει άνθρωπος να το φροντίζει”, απαντάει η Μοντεσσόρι πως πρέπει να πάει χωρίς αμφιβολία, , εφόσον όμως στο νηπιαγωγείο υπάρχει το επιστημονικό υλικό, που θα δώσει διέξοδο στις ειδικές ευαισθησίες του και εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αναπτύξει πλήρως τη δική του προσωπικότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη μικρή αυτή ηλικία. Είναι πολύ σπουδαίο για την αγωγή του παιδιού ο σεβασμός στην προσωπικότητα του.  Το σχολείο δεν αποτελεί το μέρος που θα αφήσετε τα παιδιά και το μόνο που θα περιμένετε είναι να μην χτυπήσουν.  Το σχολείο είναι το μέρος που θα κατανοήσει τις περιόδους ειδικής ευαισθησίας των παιδιών στις ηλικίες 2-6 ετών και θα τα βοηθήσει να αναπτυχθούν.

Βασικός πυλώνας της εκπαίδευσης στο σχολείο μας αποτελεί η εκπαίδευση για την ειρήνη.  Η ειρήνη ξεκινά από τις τάξεις μας, από τις μεταξύ μας σχέσεις στο σχολείο και επεκτείνεται στο εξωτερικό περιβάλλον.  Μεγαλώνοντας παιδιά με ειρηνικό τρόπο, κτίζουμε ένα ειρηνικό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Το νηπιαγωγείο μας είναι πλήρως εξοπλισμένο με Μοντεσσοριανό υλικό, αλλά και με διάφορα άλλα παιχνίδια και εκπαιδευτικά υλικά.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου μας βασίζεται στις αρχές και τις ιδέες των κορυφαίων παιδαγωγών όπως οι Montessori, Steiner, Pikler, Gordon και Malaguzzi. Ποιες φιλοσοφίες αντιπροσωπεύουν αυτοί οι παιδαγωγοί και πώς επηρεάζουν το σχολείο και το προσωπικό μας;

 

Montessori (Maria Montessori 1870 – 1952)

Βοήθησέ με να το κάνω μόνος μου, είναι ο πυρήνας του οράματος της Montessori.  Όλη η εκπαίδευση είναι ουσιαστικά αυτό-εκπαίδευση. Η βασική αρχή είναι ότι ένα παιδί έχει μια φυσική, αναγκαία ώθηση για ανάπτυξη. Η ανατροφή και η παιδεία πρέπει να αναγνωρίζουν τις ανάγκες ενός παιδιού σε κάθε συγκεκριμένη φάση και να ανταποκρίνονται προσφέροντας το κατάλληλο περιβάλλον και υλικά, για παράδειγμα το παιδί να τρώει ένα σάντουιτς από μόνο του, να επιλέγει τα δικά του παιχνίδια και να τακτοποιεί μετά από μια δραστηριότητα. Τα παιγνίδια και τα υλικά αλλάζουν σε επίπεδο δυσκολίας, έτσι ώστε να υπάρχει ένα κατάλληλο παιχνίδι για κάθε φάση στην ανάπτυξη του παιδιού σας.

 

Steiner (Rudolph Joseph Steiner 1861 – 1925)

Σύμφωνα με τον Steiner, η συναισθηματική ανάπτυξη και οι τέχνες είναι πολύ σημαντικά στοιχεία στην εκπαίδευση κατά τα πρώτα χρόνια του παιδιού. Η σχέση μεταξύ σχολείου και οικογένειας είναι επίσης σημαντική. Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Στο Νηπιαγωγείο πιστεύουμε επίσης τη σημασία της δημιουργικής εκπαίδευσης και της αισθητηριακής ανάπτυξης: προσφέρουμε ενδιαφέροντα παιχνίδια, διαβάζουμε στα παιδιά, δημιουργούμε και ακούμε μουσική μαζί και χορεύουμε. Ενεργώντας μαζί, στοχεύουμε στο να δώσουμε στο παιδί μια αίσθηση ασφάλειας.

 

Pikler (Emmi Pikler 1902 – 1984)

H Emmi Pikler τόνισε τη σημασία της φροντίδας με σεβασμό.  Ένα παιδί που αντιμετωπίζεται με στοργή και λαμβάνει αμέριστη προσοχή, το πιο πιθανό θα έχει την αυτοπεποίθηση να παίξει ανεξάρτητα και μόνο του. Ο Pikler επικεντρώθηκε στις ικανότητες των παιδιών: το παιδί είναι ικανό και αναπτύσσει τις κινητικές του ικανότητες. Η ευθύνη του ενήλικα είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές και διεγερτικό περιβάλλον, επιτρέποντας ταυτόχρονα στο παιδί να παίζει ανεξάρτητα. H Pikler πίστευε επίσης ότι τα παιδιά θα μάθουν πολύ ή περισσότερο από την “εξερεύνηση” των καθημερινών αντικειμένων, όπως μπορούν να μάθουν και από τα παιχνίδια. Οι ιδέες της για αυτο-κατευθυνόμενο παιχνίδι και εξερεύνηση είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης του παιδιού.

 

Gordon (Thomas Gordon 1918 – 2002)

Ο Gordon, γνωστός για το βιβλίο του «Ακούγοντας τα παιδιά», υποστήριζε τη συζήτηση με σεβασμό και την ενεργητική ακρόαση από τον ενήλικα ώστε να κάνει το παιδί να νιώσει ακούγεται και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Τόνισε τη σημασία των ίσων σχέσεων, όπου οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να είναι οι ίδιοι και να μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Στο Νηπιαγωγείο, χρησιμοποιούμε το μήνυμα που εισήγαγε ο Gordon, όσο το δυνατόν περισσότερο. Αντιμετωπίζουμε τη συμπεριφορά των παιδιών και όχι την προσωπικότητά τους. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά μαθαίνουν σωστή συμπεριφορά, μαθαίνουν να σέβονται και να λαμβάνουν υπόψην τα συναισθήματα των άλλων.

 

Malaguzzi (Loris Malaguzzi 1920 – 1994)

Στην παιδαγωγική του Loris Malaguzzi είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις πρωτοβουλίες και τα συμφέροντα ενός παιδιού και να δημιουργήσετε καταστάσεις που ταιριάζουν με αυτές. Η έμφαση δίνεται στις ικανότητες των παιδιών. Η στάση του παιδαγωγικού προσωπικού επικεντρώνεται περισσότερο στην ακρόαση και την παρατήρηση, και όχι στην διάλεξη. Ο  Malaguzzi δίνει έμφαση στις 100 γλώσσες επικοινωνίας των παιδιών (συμπεριλαμβανομένης της μουσικής, του χορού και της ζωγραφικής). Κάθε κέντρο παιδικής φροντίδας που λειτουργεί υπό αυτή την παιδαγωγική διαθέτει χώρο χειροτεχνίας και διάφορες περιοχές παιχνιδιού και παρουσιάζει εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Ο  Malaguzzi υποθέτει ότι υπάρχουν τρεις παράγοντες που επηρεάζουν την διαπαιδαγώγηση των παιδιών: τα άλλα παιδιά, οι ενήλικες και το περιβάλλον, που πρέπει να ενθαρρύνουν ιδιαίτερα τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών.

 

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα σχετικά με την προσέγγιση και το όραμά μας;

 

Με μεγάλη μας χαρά θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με μία ξενάγηση στους χώρους μας