E: info@tompoumpouki.com | T: 22 427944

Πως βοηθάω το παιδί μου στο να κάνει τη σωστή επιλογή των σπουδών του

Τα παιδιά καθημερινά δίνουν έναν πολύ σημαντικό αγώνα στο σχολείο και όχι μόνο. Ο αγώνας αυτός έχει ως στόχο την απόκτηση των κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων μέσω της μαθησιακής διαδικασίας με σκοπό στο τέλος να οδηγήσει τα παιδιά στην επιτυχία των εξετάσεων εισδοχής σε κάποιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα εντός ή εκτός της χώρας.

Αλήθεια, εσείς θυμάστε αυτή τη διαδικασία επιλογής σπουδών που είχατε κάνει για το δικό σας μέλλον; Πόσο είχατε δυσκολευτεί; Θεωρείτε ότι αν σας δινόταν η ευκαιρία με ένα μαγικό τρόπο να επιστρέψετε στην ηλικία εκείνη οι αποφάσεις και οι επιλογές σας θα ήταν το ίδιο ή θα αλλάζατε κάτι;

Η επιλογή λοιπόν των σπουδών και γενικότερα της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής μας πορείας, όπως κάθε επιλογή άλλωστε, χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό έτσι ώστε να επέλθουμε σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Για να μπορέσει να επιτευχθεί αυτή η διαδικασία και να φτάσουμε για εμάς στην πιο ιδανική και σωστή απόφαση θα πρέπει ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα παιδιά μας κληθούν να επιλέξουν και να δηλώσουν τι είναι αυτό που θέλουν να σπουδάσουν καλό θα είναι να ξέρουν τι θα δηλώσουν. Και αυτό μπορούν να το πετύχουν μέσω των πιο κάτω διαδικασιών:

 

Αυτογνωσία – Διερεύνηση της προσωπικότητας

Να είναι σε θέση να μπορούν να ξεχωρίσουν ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους. Ποιες είναι δηλαδή οι ικανότητες που έχουν ως άτομα, ποιες οι δεξιότητες τους, ποια τα ενδιαφέροντα τους και ποιες αξίες έχουν αναπτύξει μέχρι σήμερα. Με αυτό τον τρόπο θα παρατηρήσουν σε ποιους τομείς υπερτερούν και σε ποιους υστερούν και πως μπορούν αυτούς να τους βελτιώσουν ή και να τους αναπτύξουν. Εξάλλου, το κάθε επάγγελμα χρειάζεται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας και αν τα παιδιά το κατανοήσουν αυτό ίσως έρθουν πιο κοντά στην επιτυχία σωστής επιλογής.

 

Έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση

Τα παιδιά να γνωρίζουν τις πιθανές επιλογές που θα έχουν τόσο στο κομμάτι των σπουδών όσο και των επαγγελμάτων βάση των δικών τους χαρακτηριστικών προσωπικότητας. Να ξέρουν το επάγγελμα που τους αρέσει, τους ταιριάζει και θέλουν να ακολουθήσουν, με ποιες ακριβώς σπουδές συνδέεται, πόσα θα είναι τα χρόνια φοίτησης, ποια θα είναι τα μαθήματα που θα διδάσκονται, ποιες οι προοπτικές εργοδότησης και ποιες συνθήκες θα επικρατούν ίσως στον χώρο εργασίας που θα βρίσκονται. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν στην κατοχή τους όλες τις σημαντικές και ορθές πληροφορίες που χρειάζονται για τις επιλογές τους αυτές. Επιπρόσθετα, με αυτή τη διαδικασία θα ξεφύγουν και από το έντονο στρες που μπορεί να τους δημιουργηθεί αν η επιλογή τους είναι ‘απόφαση τελευταίας στιγμής’. Το άγχος εξάλλου της περιόδου αυτής που βιώνουν λόγω των σχολικών υποχρεώσεων και των εξετάσεων εισδοχής που θα ακολουθήσουν είναι τόσο έντονο που μια τέτοια καθοριστική απόφαση θα τους προσθέσει ακόμη πιο αρνητικά συναισθήματα με αποτέλεσμα στο τέλος να μην μπορέσουν να τα διαχειριστούν.

 

Υποθετικό σενάριο της ζωής τους στο μέλλον

Αυτό θεωρείται σαν ένα ‘παιχνίδι φαντασίας’ που μπορεί όμως να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιλογή των παιδιών καθώς θα τους βάλει σε μια διαδικασία να σκεφτούν το μέλλον τους. Πως οι ίδιοι φαντάζονται ιδανικά τον εαυτό του σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο σε 10 χρόνια από τώρα, και ποια εκπαιδευτική πορεία τους οδήγησε σε αυτό. Κάποιες ερωτήσεις που μπορούν να ειπωθούν είναι: Που βρίσκεσαι; Με ποια άτομα συναναστρέφεσαι; Πως είναι η προσωπική σου ζωή; Ποιο επάγγελμα εξασκείς; Πόσο ικανοποιημένος είσαι με αυτό;

Οπότε, μέσω της διαδικασίας της αυτογνωσίας, γνωρίζοντας δηλαδή τις πτυχές της προσωπικότητας τους, πως φαντάζονται το μέλλον τους και σε συνδυασμό με την έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση θα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να κάνουν μια σωστή επιλογή όσων αφορά το κομμάτι των σπουδών τους, η οποία θα τους οδηγήσει και στο σωστότερο επάγγελμα που θα ακολουθήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Έτσι, τα παιδιά θα νιώσουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση με την επιλογή τους και η ανησυχία σας ως γονείς θα μειωθεί κατά πολύ.

 

Νατάσα Θανάση

Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας

Πτυχιούχος Ψυχολογίας