E: info@tompoumpouki.com | T: 22 427944

Τεχνική Τζιάνι Ροντάρι

Ο Τζιάνι Ροντάρι ήταν Ιταλός συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στο Πιεμόντε το 1920 και πέθανε στη Ρώμη το 1980. Εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως δάσκαλος αλλά ασχολήθηκε κυρίως με τη δημοσιογραφία την οποία υπηρέτησε ως διευθυντής εφημερίδων και περιοδικών. Έγινε γνωστός τόσο στη χώρα του όσο και διεθνώς ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε ολόκληρο τον κόσμο – πολλά από αυτά κυκλοφορούν και στα ελληνικά και έχουν διαβαστεί από πολλά παιδιά. Το 1970 του απονεμήθηκε το βραβείο Άντερσεν η μεγαλύτερη διάκριση διεθνώς για συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας. Ένα σπουδαίο έργο του είναι Η Γραμματική της Φαντασίας με τις τεχνικές μυθοπλασίας που βοηθούν όλους εμάς να δημιουργούμε!

Τεχνικές Μυθοπλασίας

  1. Η Πέτρα στη Λίμνη

Επιλέγεται μια λέξη που μπορεί να αφορά μία είδηση, μια συζήτηση, έναν προβληματισμό, κάποιο εξωτερικό ερέθισμα ή να εκμαιεύεται από το κείμενο. Στο πρώτο βήμα η λέξη γράφεται στον πίνακα και τα παιδιά με την τεχνική της ιδεοθύελλας καταθέτουν προφορικά λέξεις που αρχίζουν από το πρώτο γράμμα της λέξης, λέξεις από την πρώτη συλλαβή, λέξεις που να αρχίζουν από τα γράμματα της λέξης (δημιουργία ακροστιχίδας με τα γράμματα της λέξης). Τέλος γίνεται ανάπτυξη φανταστικής ιστορίας με τις λέξεις.

  1. Το Φανταστικό Διώνυμο

Επιλέγονται τυχαία δύο λέξεις παράδειγμα συνδυασμού σκύλος – ντουλάπα. Η πρόκληση προς τα παιδιά είναι να δημιουργήσουν μια ιστορία.

  1. Τι θα συνέβαινε αν…

Η τεχνική των ¨φανταστικών υποθέσεων¨. Η ερώτηση ¨Τι θα συνέβαινε αν…¨ βοηθά να ξεκινήσει η περιπέτεια μιας καινούριας φανταστικής ιστορίας.

  1. Η παραμυθοσαλάτα

Πρόκειται για τη συνάντηση ηρώων από γνωστά παραμύθια. Επιλέγονται εικόνες από διάφορα παραμύθια και δημιουργείται μια νέα αφήγηση όπου η περιπέτεια περιέχει και περιπλέκει στοιχεία από τις αρχικές ιστορίες.

 

Οι πιο πάνω τεχνικές παραγωγής προφορικού λόγου καλλιεργούν ταυτόχρονα και τη δημιουργικότητα των παιδιών γιατί όπως λέει ο Ροντάρι ¨η φαντασία του παιδιού όταν διεγείρεται για να επινοήσει λέξεις, δοκιμάζει τα εργαλεία της σε όλα τα σημεία της εμπειρίας που προκαλούν τη δημιουργική της επέμβαση¨.